Filmläger på sommarlovet

Filmläger på sommarlovet

Frågor och svar

Vad kostar det att vara med på Filmkollo?

En vecka på Filmkollo kostar 5 900 kr. I priset ingår allt under veckan; samtliga måltider, boende, utbildningar, workshops, utrustning och arbetsmaterial, badinträde samt premiär för deltagarna och deras familjer sista dagen.

Vilken ålder brukar det vara på deltagarna?

Lägret är för ungdomar 10-18 år där deltagarna delas in i grupper efter ålder. Inga förkunskaper krävs.

För det mesta är det stor variation med både yngre och äldre deltagare på samma vecka, ett upplägg som fungerat mycket bra. Det egna filmskapandet sker i grupper där deltagarna delas in efter ålder. Flera aktiviteter utförs också i helgrupp där deltagarna umgås över åldersgränserna.

Kan jag åka till Filmkollo själv?

Ja, absolut kan du det. De allra flesta som kommer till oss känner inte någon, andra åker med en eller flera kompisar. Gemenskapen är något av det viktigaste hos oss på Filmkollo och redan första kvällen brukar deltagarna lärt känna varandra och hittat nya vänner.

Behövs det några förkunskaper?

Nej, det behövs inte några förkunskaper. Många som kommer till Filmkollo har ingen erfarenhet av film utan vill komma för att prova på. Alla som har viljan och intresset är välkomna!

Vem arrangerar Filmkollo?

Filmkollo arrangeras av den ideella föreningen Inventum som arbetar för att främja ungas organisering och skapa kvalitativa aktiviteter som t.ex. olika temaläger, kurser och utbildningar/mentorsprogram. Läs mer om Inventum.

Inventums styrelse och projektledare har god erfarenhet av att arbeta med ungdomar och genomföra projekt.

Har ni frågor om Inventum är ni välkomna att kontakta föreningens ordförande, Jenny Larsson Wallin.

Hur reser jag lättast till Filmkollo?

De flesta kommer till oss med bil då föräldrar och syskon ofta vill vara med vid lägerstart och avslutning. Annars går det bra att åka tåg/buss. Läs mer på vår sida hitta hit.

Hur länge har Filmkollo funnits?

Filmkollo arrangerades första gången sommaren 2010, sedan dess har vi haft läger varje år. Vårt andra läger Voice Camp har arrangerats sedan 2013. Totalt har vi haft drygt 1 600 deltagare hittills.

Vad innebär det att lägren är drogfria?

Alla Inventums läger är helt drogfria, här råder totalt rök- och snusförbud för såväl personal som deltagare och övriga gäster.
Det innebär att alla droger, t.ex. alkohol, narkotika och tobak, är förbjudet att såväl inneha som att använda.

Varför har ni ordningsregler?

Inventum har som målsättning att bedriva en verksamhet med hög kvalitet där ledorden är Ansvar, Delaktighet & Respekt. För att tydliggöra detta och få alla deltagare att tänka till lite extra kring vad det innebär har vi ordningsregler.

Det handlar om enkla och i de flesta fall självklara regler som för de allra flesta inte är några svårigheter att förstå. Reglerna ska följas för allas trivsel, både för personal och för deltagare.

Ordningsreglerna hittar ni i bokningsvillkoren.

Var ligger Filmkollo?

De nybyggda lokalerna där Filmkollo hålls ligger i Främmestad, mitt i Västra Götaland, mellan Trollhättan och Vara, ca en timma från Göteborg.

Ändamålsenliga lokaler i en kreativ miljö där vi är omgivna av öppna landskap och skog, några kilometer från större landsvägar.

Läs mer på vår sida hitta hit.

Vilka kommer på Filmkollo?

Till Filmkollo kommer filmintresserade ungdomar från hela Sverige. Storstadsregionerna är starkt representerade men vi brukar säga att jämför vi med en demografisk karta över Sverige så ser det likadant ut när det gäller vart deltagarna bor, alltifrån norra Lappland till sydligaste Skåne.

På senare år har det också varit många utlandssvenskar som kommit på våra läger. Familjer som bor utomlands och tillbringar sin semester i Sverige. Vi har haft deltagare från bland annat Kina, Spanien, Tyskland, England, Norge m.fl.

Varför är inte Filmkollo gratis?

Vår verksamhet bedrivs helt utan ekonomiska bidrag och finansieras enbart av deltagaravgifter. Vi arbetar för att erbjuda ett högkvalitativt läger med engagerade ledare, ändamålsenliga lokaler och bra teknisk utrustning.

Kostnaderna hålls ner genom mycket ideellt arbete men verksamheten har utgifter i form av lokalhyror, utrustning, mat och personal. För att täcka dessa kostnader och kunna fortsätta utveckla Filmkollo måste vi ta ut en deltagaravgift.

Vill du eller ditt barn komma på Filmkollo och inte har möjlighet att själv betala hela deltagaravgiften rekommenderar vi att ni tar kontakt med er kommun som säkert kan hjälpa er vidare.

Det finns även flera organisationer som arbetar för att hjälpa familjer som inte har de ekonomiska förutsättningarna att själva skicka sina barn på läger. Majblomman är ett exempel på sådan organisation.

Går det att delbetala?

Ja, då betalas 1 900 kr inom 14 dagar och resterande 4 000 kr senast 60 dagar innan lägerstart.

Går det att anmäla sig till flera veckor?

Ja, det går bra att anmäla sig till så många veckor som önskas. Vi har flera deltagare som varit kvar två eller tre veckor.

Går det att reservera plats till Filmkollo?

Nej, det går inte att reservera plats till någon lägervecka. Det måste göras en anmälan.

Det går dock bra att skriva upp sig på en kölista om aktuell vecka redan är fullbokad. Detta görs genom anmälan som vanligt. När en vecka är fullbokad märks den med ”fullt”.

Får jag ta med egen filmutrustning?

Ja, men enbart för egen filmning under veckan och tänk på att vi INTE ersätter för stöld eller skadegörelse.

Till gruppernas gemensamma filmer är det Filmkollos utrustning som ska användas, detta för att alla ska kunna delta på samma villkor.

Hur är deltagarna försäkrade på Filmkollo?

Samtliga deltagare är olycksfallsförsäkrade genom Sensus under sin vistelse på Filmkollo. Däremot finns ingen försäkring som täcker personliga tillhörigheter, borttappad mobil etc. Därför bör ni själva kontrollera vilken typ av försäkring ni har och vad som gäller vid eventuell skada eller skadegörelse. Läs mer om olycksfallsförsäkringen.

Copyright iFocus Studios AB 2019